Food

NVWA weer uit de bocht

De NVWA bezorgt de Vegetarische Slager een onbetaalbare publiciteitscampagne door op basis van één klacht (!) tot de conclusie te komen dat de Vegetarische Slager de Warenwet overtreedt. Nu hadden we natuurlijk al niet verwacht dat de NVWA de humor-met-een-knipoog van de ‘kipstuckjes’ en de ‘gehacktbal’ inziet of een fijnzinnig gevoel heeft voor wat er in de samenleving speelt. Maar ook juridisch beschouwd valt er het nodige op de uitspraak af te dingen.

De NVWA baseert zich op het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten waarin staat beschreven wanneer tartaar tartaar mag heten, mager gehakt mager gehakt enz. Het Warenwetbesluit is op zijn beurt gebaseerd op de Warenwet (art. 4, eerste lid, onder a, art. 8, onder b en c, art. 12 en art 14).

Het Warenwetbesluit is blijkens de wet bedoeld om “waren te weren die bij aanwending overeenkomstig redelijkerwijze te verwachten gebruik uit het oogpunt van gezondheid of veiligheid schadelijk kunnen zijn”, dan wel “ten behoeve van de duidelijkheid voor de afnemers”. De eerste omstandigheid is niet van toepassing. En wat betreft de tweede: de arme sukkel die een product van de Vegetarische Slager koopt en denkt dat hij vlees koopt, is net zo zeldzaam als de klant die een slavink koopt vanwege de vitamine C. Daar komt nog bij dat het Warenwetbesluit uitsluitend betrekking heeft op vlees(bereidingen) en dierlijke producten en niet op andersoortige producten.

Het lijkt erop dat de NVWA vond dat zij na de Fibronil-missers de vleesindustrie wel wat verschuldigd was. Ziehier het cadeautje. Als wij het PR-bureau van de vleesindustrie waren, zou het advies aan onze klant zijn: maak samen met de Vegetarische slager een open brief voor de NVWA waarin je aangeeft dat het volgens de sector helemaal niet nodig is dat [...]

Door |oktober 3rd, 2017|Food|0 Reacties|

Programmering PUUR op Horecava

Duurzaamheid wordt ook in horeca en catering steeds vanzelfsprekender. Lastiger is nog hoe je het als restaurateur, attractiepark, facilitair manager van een verzorgingstehuis of cateraar vervolgens handen en voeten geeft.

André Brouwer van De Bomen en Lasca ten Kate hebben op verzoek van de RAI de programmering op het PUUR paviljoen verzorgd. In 25 workshops, proeverijen en masterclasses vertellen horecamensen aan hun collega’s hoe ze het voor elkaar gekregen hebben om van duurzaam koken een succes te maken. Er werd veel kennis en ervaring gedeeld. En natuurlijk viel er veel te proeven. Slow gezette koffie van biologische bonen uit het Boliviaanse hoogland, brood van allerlei nieuwe (oude) graansoorten, bitterballen met ganzenvlees. De essentie: we kunnen zoveel duurzamer eten en de gast en de wereld wordt er een stuk gelukkiger van. Bijzondere aandacht was er voor de relatie gezondheid en voeding. Steeds meer ‘instellingskoks’ zien hun cliënten – vaak ouderen en hulpbehoevenden – opbloeien bij echt vers eten, van het seizoen en uit de streek. Instellingskoks moeten weer koken in plaats van zakjes openknippen. Chefs van het ‘Mooie Maaltijd’ netwerk verzorgden een indrukwekkend viergangendiner met verse, biologische producten (dank Udea!) met natuurlijk minder zout en minder suiker. Ook budgettair heel behapbaar.

Meer weten hoe wij ook u kunnen helpen met promotie, positionering, contacten of presentatie? Neem contact op met André Brouwer

 

Door |januari 14th, 2014|Communicatie, Food|0 Reacties|